úterý 25. července 2017

Carrot cupcakes vč. receptu na těsto a hned 3 druhy krémů

Druhý druh "kapkejků", které jsem pekla na víkendovou svatbu, jsou variantou mého oblíbeného mrkvového dortu (carrot cake). Pokud ho neznáte, rozhodně doporučuju vyzkoušet. Je to úžasně dobrý dort, díky vláknům nastrouhané mrkve má krásnou barvu a lehkou strukturu, je příjemně nasládlý a vláčný, plný sekaných ořechů. Plní se krémem z krémového sýra (typu Philadelphia, u nás se někdy nahrazuje pomazánkovým máslem, ale není to ono). Můžete ho připravit jako naked cake ("nahatý dort"), potáhnout ho potahovací hmotou, potřít krémem... podle chuti a vkusu. Já jsem ho upekla jako cupcakes.





Recept na Carrot cupcakes


Na těsto:


2 vejce, 170g třtinového cukru, 125 ml oleje, lžičku vanilkového extraktu (protože s ním všechno chutná líp :), 180 g mouky (peč z hladké špaldové půl na půl se špaldovou chlebovou, ale české recepty dávají většinou pšeničnou polohrubou), lžičku a půl sody, lžičku skořice, 320 g nastrouhané mrkve (strouhejte jemněji, ale ne nutně úplně na kašičku), 50 g hruběji mletých vlašských ořechů

Suché suroviny krom cukru jsem smíchala dohromady. Vejce jsem vyšlehala s cukrem do pěny a tenkým pramínkem jsem přilívala olej a vanilkový extrakt a šlehala dál. Do pěny jsem opatrně vmíchala suché suroviny, pak nastrouhanou mrkev a ořechy. Směsí jsme plnila formičky vyložené papírovými košíčky na muffiny. Pekla jsem asi 20 minut na 180°C. Pečlivě jsem sledovala průběh pečení a vyndala hned, jakmile byla špejle po vytáhnutí z muffinku suchá. Pokud budete péci "pro jistotu" déle, těsto zbytečně vysušíte a připravíte se o tu báječnou vláčnost. Takže dávejte pozor :)

Podle stejného receptu můžete péci i dort, jen množství těsta zdvojnásobte a pečte na cca 170°C déle, hodinu a možná i dýl.


Na krém: 


Je několik verzí krému, které můžete použít. Vyzkoušejte, co vám bude chutnat nejvíc.

1) Krém z krémového sýra (Cream cheese frosting) 


- i tady najdete víc variant. tahle je ta moje:

250 g krémového sýra (Philadelphia nebo podobný, já používám sýr Goldessa Classic z Lidlu), polovina šlehačky, cca 60 g cukru moučka.

Sýr vyšlehám ručně s cukrem, šlehačku vyšlehám zvlášť do tuha, nakonec všechno vyšlehám ručně spolu a nechám chvíli odležet v ledničce. Pak zdobím.
Krém dobře drží, snadno se s ním pracuje, ale chce to rychlejší práci. Pokud s ebudete loudat, rukou krém ve zdobícím sáčku příliš zahřejete a poslední "kapkejky"nebudou už pěkné, jak krém bude příliš zřídlý. Pokud nazdobené "kapkejky" necháte dobře vychladit, krém pak hezky drží i při pokojové teplotě a neztéká. Na dortu je třeba, aby se proležel přes noc.

2) Krém z mascarpone a tvarohu


250 g mascarpone, 250 g tvarohu v alobalu (mají ho třeba v Lidlu), 150 g moučkového cukru, šťáva z půlky menšího citronu, lžička vanilkového extraktu

Mascarpone smíchám ručně s cukrem, přidám tvaroh, citron a extrakt. Nechám chvíli chladit v ledničce a zdobím. Bez citronu se krém dobře hodí i na čokoládové a vanilkové cupcakes zdobené ovocem. Krém po nazdobení opět potřebuje strávit delší dobu v lednici, aby dobře ztuhl a neroztékaly se vám nastříkané čepice. Ideálně přes noc.

Poměry mascarpone a tvarohu můžete libovolně upravovat i podle toho, kolik krémů potřebujete. Na naked cake o průměru 27 cm dělám krém ze 750g tvarhovu a mascarpone. Poměr upravuju podle chuti a záměru. Čím větší podíl tvarohu, tím je důležitější, aby tvaroh byl vykapaný. Jinak bude krém příliš řídký, nepůjde s ním zdobit, z dortu bude stékat. Takže kupuju tvaroh v alobalu, třeba v Lidlu.


3) Tvarohový krém


250 g tvarohu v alobalu (mají ho třeba v Lidlu), 60 - 70 g moučkového cukru, polovina šlehačky

Tvaroh vyšlehám s cukrem, šlehačku vyšlehám zvlášť, ručně vše smíchám dohromady. Před zdobením nechám krém chvíli odležet v ledničce a přes noc nechám nazdobené "kapkejky" v ledničce pořádně vychladit. Pokud potřebujete, aby krém držel opravdu spolehlivě i za vyšší teploty, můžete šlehačku vyšlehat se ztužovačem.


Všechny uvedené krémy můžete použít na cupcakes i na dort. Můj favorit je krém z krémového sýra, ale ne každému sedí jeho sladko-kyselo-slaná chuť. Krém s mascarpone má smetanový nádech, tvarohový je krásně osvěžující a lehký. Záleží tedy i na roční době a situaci.

Zdobit můžete sekanými ořechy nebo třeba skořicí.



3 komentáře:

  1. Jitu, taky mam moc rada krem z Philadelphie. Asi mam trochu jiny recept, ale ta sladko-slana chut je vyborna.

    OdpovědětVymazat
  2. To kilo a půl cukru u krému č. 2 je asi překlep, ne?
    Jinak jsem takovýto dort (i s tím krémem ze sýra) pekla minulý týden tatínkovi k narozeninám :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu a za komentář :)
Všechny reakce mě moc těší a podle možností se snažím i odpovídat.